Vezetékes riasztó rendszerek

Riasztó központok, kezelők:

A riasztó rendszer ki/be kapcsolása 4 ill. 6 számjegyű kódokkal történhet . A kódok - felhasználás szempontjából - teljes körűen vagy korlátozottan használhatók.

Teljes körűen:
minden esetben, minden funkcióra
Korlátozottan:
meghatározott intervallumban, ill. használati számban lehetőség van arra, hogy a riasztóközpont egy-négy különálló épület egységet önállóan is védjen. Ezt nevezzük partícionálásnak . A partíció olyan logikai egységet jelent, ahol egy vagy több zóna egy egységben van összegezve, ( ez lehet komplett házrész, vagy szint is ) és ezeket az egységeket egymástól függetlenül, vagy akár egyszerre is ki/be kapcsolhatjuk a riasztón.

Pl. több szintes családi ház esetében:
I. partíció Garázs,; II. partíció Pince;
III. partíció Földszint; IV. partíció Emelet

Ikerház esetében:
I. partíció Egyes lakás;
II. partíció Kettes lakás
Megoldható, hogy az egyes partíciókat távkapcsolóval kezeljük a riasztón, ez abban az esetben lehet fontos, ha pl. az emeleti hálószobából kívánjuk ki/be kapcsolni a földszintet, és nem akarjuk - az egyébként csatlakoztatható - négy kezelő valamelyikét az emeletre kivezetékezve felszereltetni.
A partíciók un. privát módban is használhatók, amely azt jelenti, hogy egymástól teljesen függetlenül, látható kijelzések nélkül is be/ki kapcsolhatóak.

A magántulajdon kialakulása óta az emberek természetes igénye megszerzett javaik megóvása, jogos védelme. A védelem egyik eleme lehet a biztosítás. A biztosítótársaságok ugyanakkor a szerződésben, különféle védelmi előírásokat követelnek meg. Ezek a biztosítandó vagyon értékétől és fajtájától függően biztonsági zárak alkalmazását, mechanikai védelmi berendezések felszerelését, elektronikus riasztórendszerek kiépítését írják elő.

 

A riasztó rendszer kiegészítő egységek a következők lehetnek:

Mozgásérzékelő

Passzív infra mozgásérzékelő + radaros mozgásérzékelő egy eszközben. Előnye, hogy csak akkor indít riasztást, ha mindkét szenzor egyszerre jelez, így nem okoz riasztást csak hőmozgásra, (pl felmelegedő kazán) csak emberi mozgásra. (vagy ha a kazán mozog)

Nyitásérzékelő

Nyílászárók nyíló élén elhelyezett eszköz, ami már 1 cm-es elmozdulást képes jelezni.(pl feszegetés) Alsó élre helyezve, a bukóra nyitva hagyott ablak még nem okoz riasztást, de ha kiakasztják és kinyitják, már igen. Kialakítását tekintve lehet felületszerelt, vagy befúrható. Ez utóbbi teljesen rejtve van, így nemcsak esztétikus, de láthatatlansága miatt kijátszhatatlan.

Üvegtörésérzékelő

A leggyakoribb típusok akusztikus elven működnek, tehát az üvegtörés hangjára jeleznek, de hogy ne legyenek téves riasztások, csak akkor ha ez a hang, légnyomásváltozással is jár.

Sziréna

Kialakítását tekintve léteznek belső és külső hangjelzők. A kültéri szirénák szabotázsvédett, saját akkumulátorral rendelkező, hang/fényjelző eszközök. A sziréna külső időjárásálló műanyag burkolata alatt egy belső, acél páncél nyújt védelmet a rongálás ellen, a beépített tamperkapcsolók pedig azonnali riasztást okoznak, ha a burkolatot, vagy az egész szirénát feszegetik. A belső szirénák a védett téren belül vannak, ezért itt már lehet egyszerűbb, olcsóbb eszközöket alkalmazni. Ugyanez a helyzet a rejtett, például padláson elhelyezett kiegészítő szirénákkal is.

Vezetékes és vezeték nélküli támadásjelző riasztóSzénmonoxid (CO) érzékelő riasztó

Sajnos egyre több tragédia történik eldugult/rosszul tervezett kémények, hibás, esetleg elhanyagolt gázkészülékek miatt. A Co érzékelőt nem feltétlenül kell a riasztóra kötni, megfelelő lehet egy olcsóbb elemes eszköz is, hiszen a csendes gyilkosnak is nevezett Co semmilyen problémát nem okoz az üres lakásban. Ha pedig otthon vannak, elegendő a szimpla hangjelzés, így bőven van idő szellőztetni, gázcsapot elzárni, szerelőt hívni.

Füstérzékelő riasztó

Az optikai füstérzékelők előnye, hogy megfelelő elhelyezés esetén a tüzet, kialakulásának igen korai szakaszában képesek jelezni.

Akár fél-egy órával hamarabb, minthogy a szomszéd észrevenné. Füstérzékelő esetén egy kisebb tüzet kell csak megfékezni, ezzel szemben a fél-egy órás késlekedés sajnos jelentheti azt, hogy a tűzoltóknak már a szomszéd lakást/házat kell menteni.


Kültéri védelem

Udvarok, telkek, fedetlen raktárak, kültérben lévő veszélyeztetett létesítmények védelmét nevezzük kültéri védelemnek. Ennek eszközei lehetnek:
- a kültéri infrasorompók,
- rádiófrekvenciás vagy optikai kábellel kiépített kerítésvédelem.

 

 

A betörés elleni védelem három fő csoportra osztható:

Személyi védelem.
Mechanikai védelem.
Elektronikai védelem.
Egy jól működő mechanikai védelem egy biztonsági rendszer alapja lehet, azonban a mechanikus és elektronikus védelem együttes alkalmazása a leghatásosabb. Ahogy a mechanikus védelem nem alkalmas riasztásra, hasonlóan egy elektronikus rendszer sem tud megakadályozni egy betörést. A két rendszer együtt a leghatásosabb, különösen akkor, ha a riasztó távfelügyeleti rendszerben működik.

Elektronikus védelmi rendszerek feladata a jelzés és riasztás. Ezek a védelmi rendszerek három fő egységből állnak:
Legalább egy (de tetszőleges számú) érzékelő egységből.
Riasztóközpontból.
Jelzőegység(ek)ből, melyek lehetnek optikai és akusztikus jelzők, ill. távfelügyeleti központba bekötött készülékek.
A riasztó magát a betörést nem tudja megakadályozni, de legfontosabb szerepe, hogy meggátolja a nagy vagyoni kár okozását. Az elkövetőknek egyszerűen nincs ideje arra, hogy a lakásban, szisztematikus munkával megkeressék az értékeket, és minden mozgathatót elvigyenek.

A riasztórendszerrel szemben támasztott fontos szempontok:

 - Érdemes figyelni arra, hogy a MABISZ előírásoknak megfeleljen a rendszer, mert akkor a biztosítóval lényegesen kedvezőbb feltételekkel köthető meg a lakásbiztosítás

 - Lakótelepi lakások közül legveszélyeztetettebbek a földszinti és a legfelső emeleti lakások. Az első emelettől a 9.-ig egy alapkiépítés és a távfelügyeletei rendszer megfelelő védelmet nyújt. Teljes körű védelmet kell viszont alkalmazni a földszinten, ahol minden egyes ablakos helyiséget ellenőrizni kell, vagy ún. héjvédelmet kell alkalmazni, amely az ablakok nyitásérzékelővel való ellátását jelenti. A legfelső emeleten különösen figyelni kell az erkélyekre, illetve akár a közbülső emeleteken is, ha a szomszédos erkélyről könnyű átmászni.

 - Társasházaknál ugyancsak a teljes körű védelem javasolt, kültéri jelzőberendezéssel (és persze lehetőleg távfelügyelettel). A földszinti és emeleti ablakokat, ajtókat, erkélyeket egyaránt biztosítani kell. A védelemnél itt arra is gondoljunk, hogy a kétszintes lakások zöménél a teljes "alvótér" felül van, és míg a család az igazak álmát alussza, addig az alsó szintet vagy a szuterént zavartalanul kirámolhatják. Ide olyan védelem kell, amely a család jelenlétében is működik.

 - A családi házaknál csak a teljes körű védelem lehet elég hatásos. Itt különösen nagy jelentősége van már a biztonságtechnikai szakembernek, aki a házra (lakásra) a lakókra, azok szokásaira szabja a védelmi rendszert. Ezt a riasztórendszert úgy kell megtervezni, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, de a család életét ne zavarja, szellőztetni is lehessen, vagy éjszaka kimenni a mosdóba, a betörő azonban ne maradjon rejtve. Itt az infrás védelem és a héjvédelem legkülönbözőbb kombinációit érdemes megvalósítani (kettős védelem).

 - Az új házat építők is gyakran utoljára hagyják a biztonságot, és csak akkor ijednek meg igazán, amikor már megtörtént a baj. Ezért is szeretnénk mindenképpen néhány tanácsot adni az új építkezőknek. A biztonságtechnikai szakembert legkésőbb akkor hívják ki az építkezéshez, amikor az épület már tető alatt áll, de a belső munkák még nem kezdődtek meg, vagyis a villanyszerelés becsövezése előtt. Ekkor kell ugyanis megtervezni a riasztórendszert, és a gyengeáramú kábelcsatornákat (amelyek nem eshetnek egybe az erősáramúval) elhelyezni a falba. Ezután jöhetnek a belső kőműves- és szerelvényezési munkák, de a riasztórendszernek meg kell előznie a készre szerelést. Mielőtt még a csapok, a radiátorok, a kazán, az elektromos szerelvények a helyükre kerülnének, a riasztórendszernek már működnie kell. Mi tagadás ez pénzbe kerül, a biztonsági berendezés a teljes építési költség 1-2 százalékát is elérheti, de ezen nem szabad spórolni, mert nagyon pórul járhatunk.

a lap tetejére