A csendes klíma titka

A teljesítmény mellett ezt az értéket biggyeszti oda minden klímagyártó a készüléke adatlapjára. De kérdezzen csak rá: a készüléktől vajon milyen távolságra igaz ez az adat? Kevés helyen kap majd pontos választ, mert a Magyarországon forgalomba hozott készülékek igen jelentős hányadánál a gyártó általában nem adja meg, hogy hol méri a prospektusban megadott zajszintet, ezért adok néhány jól értelmezhető támpontot a számadatok értelmezésére:
  • A 40 dBA feletti tartós zajszint már zavarja a mindennapos beltéri tevékenységet Ha egy 35 dBA vagy e feletti készüléket bekapcsol a nappaliban és éppen tévézik, a következő mozdulattal garantáltan a TV távirányítójához nyúl, hogy feljebb vegye a hangerőt.
  • A 30-33 dBA körüli zajszint nem tűnik fel a mindennapos élet normál zajai mellett: egy könyvtár zajszintje kb. 32 dBA.
  • Végül a legszubjektívebb, mégis jelentős tapasztalattal alátámasztott adat: 28-29 dBA felett nem lehet tartósan nyugodt alvást elérni. Az alvás mélyebb szakaszában talán kikapcsolható az ilyen zajszint, de az éberebb periódusokba biztosan behallatszik az alvásba a szélzaj.